Hälsa och folkbildning kapitelet Kildenterapi - Healingmassge och samtal

Kildenterapi - Healingmassage och samtal

ur fjärde boken Hälsa och folkbildning

Behandlingsformen, som har sitt ursprung i kunskap både från öst och väst, är utvecklad av Inga-Clara Lepke och Jörgen Warming på Utbildningscenter Kilden i Köpenhamn. Deras integrering av kunskaper från olika inriktningar och vidareutveckling inom området har gett oss en unik nordisk behandlingsform. Vi har döpt behandlingsformen till Kildenterapi i Sverige, i första hand för att minnas terapins ursprung men också för att lättare kunna särskilja den från andra behandlingsformer med liknande namn. Mitt namn är Catarina Bäckstrand. Jag är Kildenterapeut, alltså Healingmassör och samtalsterapeut från Kilden i Köpenhamn. Jag utbildar i Kildenterapi i Sverige tillsammans med kollegan Kate Andersson och tidigare även Laila Nilsson. Vi studerade tillsammans på Kilden.

 

Jag har valt att ställa tre frågor till fyra personer som alla har erfarenhet av Kildenterapi i Sverige och Danmark. Tre har gått delkurser för oss i Sverige och en är min kollega Kate Andersson. De tre övriga är Maria Abrahamsson som snart är färdig Kildenterapeut, Viola Mark som gått steg 1-3, och Cordula von Dolsberg som gått steg 1 och en delkurs i steg 2. I texten presenteras deras svar parallellt med förklaring av behandlingsformen.

 

Frågorna jag ställde är:

1. Varför tycker du att behandlingsformen är bra?

2. Hur har den hjälpt dig?

3. Varför kan vi rekommendera den till andra?

 

Varför tycker du att behandlingsformen är bra?

Maria:

Massagen är mycket avslappnande och tillåter mottagaren att komma in i ett meditativt tillstånd. Det är i sambandet mellan psyke och kropp som behandlingen har sin största styrka. När vi arbetar med kroppen samtidigt som vi tar hand om de psykiska aspekterna når behandlingen på djupet.

 

Kate:

Kildenterapin är en utmärkt behandlingsform för att lösa upp känslomässiga blockeringar. Det är en helkroppsmassage som följer energin runt i kroppen och med hjälp av olika tekniker arbetar vi bl. a. med att balansera chakraenergier, polarisering och hjälpa lederna att släppa på blockeringar.

 

Cordula: 

För de som inte vill eller orkar ge sig in i t.ex. en traumabehandling är behandlingen en underbar metod att komma i balans med sig själv och att skapa en bra grund för vidare eller parallella behandlingar. Man får tillgång till sig själv och blir medveten om sina behov, som vi oftast inte tar hänsyn till i vardagen. Insikter kan dyka upp och man kan nå gamla lagrade minnen eftersom healingmassagen hjälper till att hitta energimässiga och psykiska orsaker till många symptom. I ett avspänt tillstånd gör kroppen det som behövs för att ta fram de minnen som vi är redo att möta, eller  släppa trauman som sitter fast i vår kropp när vi är redo att släppa dem. Vi måste inte ens veta vad det är för händelse, och speciellt familjeminnen kan man ju knappast uppleva och känna själva, kroppen gör ändå det som behövs.

 

Hur har behandlingsformen hjälpt dig?

Maria:

Jag blev förvånad över hur starkt massagen påverkade mig. Jag tillät mig själv att låta mina känslor komma fram utan att låta intellektet trycka undan dom. Det var när känslorna väl kom till ytan, som jag kunde börja förstå varför jag t.ex. reagerade på vissa saker och vad det är som styr mitt agerande. Jag var helt ovetande om hur präglad jag var av vissa händelser i mitt liv.

 

Cordula:

Får jag en enstaka behandling får jag energi, känner mig balanserad och på bra humör. Livsglädjen som gärna försvinner för mig kommer tillbaks och jag orkar mer. Jag har normalt sett svårt att släppa kontrollen och svårt att se och känna. Jag har dessutom minnesluckor som inte enbart gäller min barndom. Det gör att jag har svårt att känna tillit till mig och min kropp. Under flera dagars intensiv behandling i avslappnad och trygg miljö lyckades jag dock att släppa negativa cell- och muskelminnen. När det hände under massagen var jag iakttagare i min kropp. Jag lät min kropp göra, var nyfiken på vad som skulle hända, och eftersom jag känner tillit till healingmassagen och terapeuterna kunde jag släppa kontrollen helt. Jag såg inga bilder, visste inte vad det handlade om, utan lät kroppen jobba ända tills den var lugn igen. Efteråt var jag helt slut, trött och nöjd. Min nacke var fri och lätt som aldrig tidigare i mitt liv. Så här måste det kännas när man burit tio kilo vikt på axlar och nacke som helt plötsligen tas bort. Det var helt otroligt! Natten därpå visade en dröm mig vilket tema det var jag släppt. Jag var skeptisk i början, men övertygades helt och hållet. Det finns mycket mer att göra, men jag vet nu hur jag ska gå tillväga. Och jag vet att jag kommer att fortsätta med healingmassagen eftersom det fungerar för mig.

 

Viola:

Att ha fått chansen att bli fri från blockeringar som suttit sen födseln, där livet tetts sig som att bo i en kuvös i månader, har för mig varit livsavgörande. Att få känna att jag är fri från tråkigheter som satt i kroppen. Minnen som kroppen hade, som jag blev av med. Upplevelser som kom i bilder, personer som dök upp under behandlingen, sånt som gjorde mig ont men som jag inte var medveten om. Jag fick upp ögonen. Det var som att bli född en gång till och fri.

 

Varför kan vi rekommendera behandlingsformen till andra?

Maria:

Det är en fantastisk känsla att faktiskt bara ”överlämna” sig till någon annan och vara totalt avslappnad i kroppen, låta tankarna försvinna och bara känna.

 

Cordula:

Ett helt underbart verktyg för att förstå sig själv, må bra och komma i balans. Vill man ta det lugnt med tyngdpunkt på att koppla av och unna sig lite tid för sig själv, tar man en behandling då och då. Är man otålig och vill att något ska förändras, går man på behandling ofta eller bokar en grundkurs.

 

Viola:

Regelbundna behandlingar gör att man kan stå stadigt och vara lugn invärtes även när det gungar omkring en. Psyket blir starkare när man t.ex. har släppt det som gör ont i kroppen.

 

Kate:

Som utövare och utbildare i Kildenterapi, har jag sett otroliga utvecklingsmöjligheter för de som är redo att arbeta med sina känslomässiga blockeringar. För en högre utvecklingspotential så rekommenderas samtal innan massagen. Healingmassagen stödjer på ett fint sätt en djupare kontakt till kropp och känslor, men vi har också behov för överblick och den förståelse som ett samtal kan ge oss.

 

Avslutningsvis

Det är både spännande att ge och att få behandling, eftersom vi sällan vet vad kroppen har för behov för att släppa på blockeringar. Det är viktigt att vara medveten om att det är först när vi är redo att släppa kontrollen och låta kroppen få komma till tals som förbättring kan ske.

 

För att vara säker på att det är rätt sorts healingmassage som bokas, ska terapeuten vara utbildad på Kilden i Köpenhamn eller hos Iris utbildningar i Sverige. (Iris utbildningar heter numera Irisindra Hälsoutbildningscenter.)

 

© Text av Catarina Bäckstrand